SVT Play tom 16 augusti 2022

VARG-OLLE – LEGENDAR PÅ SORGLÖSA HJUL

TV-dokumentär om en av Sveriges genom tiderna
största idrottsprofiler

Idé och produktion: Owe Eriksson - Screen Air Television AB

Så har han då lämnat oss – allas vår ”Varg-Olle”. Han avled lördagen den 13 februari 2021 på ett sjukhus i Ipswich, England. Inte ens han kunde stå emot covid och cancersjukdom. Olle blev 91 år gammal och hade bakom sig ett oerhört händelserikt liv, in i det sista. Dokumentärfilmen om honom hade premiär i SVT bara ett halvår innan han gick bort.

Så gott som hela livet satt han på hojen. Han körde speedway, isracing, motocross, roadracing, enduro…Och han var mästerlig på allt!

Ändå är det speedway som Olle ”Varg-Olle” Nygrens namn mest förknippas med. Eller vad sägs om 30.000 tävlingsheat och fem individuella VM-finaler. Som bäst ett VM-brons.

Olle Nygrens unika talang för motorcykelsport upptäcktes i slutet av 40-talet av den dynamiske ledaren Arne Bergström, mera känd som ”Varg-far”, i Norrköpingsklubben Vargarna. Bergström lockade honom dit, och den unge söderkisen från Stockholm blev genast ”Varg-Olle”.

Och ”Varg-Olle” skulle han snart bli med hela Sverige, omåttligt populär och stor idol inte minst för mc-intresserade ungdomar. En på 50-talet speedwaysportens Björn Borg.

För ”Varg-Olle” var livet och idrotten en lek.En gamäng och en bohem, som helst körde i vita stövlar och vit halsduk. Den senare ofta lika med bordsduken från hotellets restaurang. Någon gång hände det att Olle kom till tävling utan vare sig motorcykel eller skinnkläder. Utrustning fick han låna av kompisar. Han startade – och han vann. Och han hade kul!

I 30 år tillhörde Olle Nygren den yppersta världseliten. En legendar inom speedwaysporten som aldrig blev individuell världsmästare. I stället för att fokusera helt på speedway ville han leka med alla slags tvåhjulingar. Även fyrhjulingar. Han ville prova allt inom motorsport. Till och med Formel 1.

När han körde motorcykel från Sydkorea till Sverige hade han passerat 70-årsstrecket för länge sen, och 84 år gammal nonstop-åkte han på mc sträckan Ystad – Haparanda tur och retur. Ca 380 mil – inofficiellt världsrekord i åldersklassen.

Olle Nygren var gift tre gånger, har tre barn och bodde sedan 1963 i England. De sista åren i Felixstowe, nära Ipswich. På både engelsk och svensk mark drev han på äldre dagar speedway- och sladdskolor. Mycket uppskattade.

”Varg-Olle” släppte aldrig kontakten med den sport som präglade hela hans liv. Något annat ”riktigt” jobb hade han egentligen aldrig.

Ur innehållet: Arkivmaterial SVT. Privata filmer och stillbilder. Nya filminspelningar i England och Sverige. Intervjuer med Olle Nygren och med förarkolleger och speedwayvärldsmästare som Ove Fundin och Anders Michanek, diverse branschfolk, barn, f d fruar, ”Varg-Olle-kännare”. Musik. Bland annat Olles egen insjungning ”Det går undan i svängarna”.

Under två år pågick den här TV-produktionen. Första intervjun med ”Varg-Olle” gjorde jag i april 2018 på Gräddö i Stockholms skärgård. Den sista i november 2019 i samband med Olles 90-årsfirande i Norrköping. Efter cirka 20 inspelningsdagar och mycket klipparbete var filmen klar i maj 2020. Premiärvisning den 16 augusti i SVT2. Responsen blev enorm. Mängder med positiva kommentarer via mejl, sms och telefon. Huvudpersonen själv var också nöjd.

Tilläggas kan att Olle Nygren var otroligt lätt att samarbeta med. Han visste vad det handlade om. Han var entusiastisk och hjälpsam. Kom med många egna förslag och ställde gärna upp med eget material. Inget var omöjligt.

Tack Olle för din insats och för att jag fick lära känna dig!

Och tack alla ni som på olika sätt stöttade projektet!

Owe Eriksson
Producent

PS! Filmen går att se på SVT Play fram till mitten av augusti 2022. Du som tittar får gärna höra av dig med kommentarer. Mejla gärna till owe.eriksson@minnesboxen.com

Till startsidan