Kommer i SVT 2019!

VARG-OLLE – EN LIRARE PÅ TVÅ HJUL

TV-dokumentär om en av Sveriges genom tiderna
största idrottsprofiler

Produktion: Screen Air Television AB. Producent: Owe Eriksson

Han närmar sig de 90 (fyller 11 nov 2019) och kör fortfarande motorcykel. Hela livet har han suttit på hojen. Oavsett det gällt speedway, isracing, motocross, roadracing, enduro eller semesterutflykter.

Framförallt är det ändå speedway Olle ”Varg-Olle” Nygrens namn förknippas med. Men så har han också 30.000 tävlingsheat och fem individuella VM-finaler bakom sig. Som bäst ett VM-brons.

Olle Nygrens unika talang för motorcykelsport upptäcktes i slutet av 40-talet av den dynamiske ledaren Arne Bergström, mera känd som ”Varg-far”, i Norrköpingsklubben Vargarna. Bergström lockade honom dit, och den unge söderkisen från Stockholm blev genast ”Varg-Olle”.

Och ”Varg-Olle” skulle han snart bli med hela Sverige, omåttligt populär och stor idol inte minst för mc-intresserade ungdomar. En på 50-talet speedwaysportens Björn Borg.

För ”Varg-Olle” har livet och idrotten varit en lek. En gamäng och en bohem, som helst körde i vita stövlar och vit halsduk. Den senare ibland lika med bordsduken från hotellets restaurang. Någon gång hände det att Olle kom till tävling utan vare sig motorcykel eller skinnkläder. Utrustning fick han låna av kompisar. Han startade – och han vann. Och han hade kul!

I 30 år tillhörde Olle Nygren den yppersta världseliten. En legendar inom speedwaysporten som aldrig blev individuell världsmästare. I stället för att fokusera helt på speedway ville han leka med alla slags tvåhjulingar. Ja, han ville prova allt inom motorsport. Till och med formel 1.

Han har kört motorcykel från Sydkorea till Sverige, och han har, 84 år gammal, kört i stort sett nonstop Ystad – Haparanda tur och retur. Ca 380 mil – inofficiellt världsrekord i åldersklassen.

Olle Nygren har varit gift tre gånger och skild lika många, har tre barn och bor sedan 1963 i England. Numera i Felixstowe norr om London, där han på äldre dagar drivit speedwayskolor. Hans sladdskolor sommartid på svensk mark har också varit mycket uppskattade.

”Varg-Olle” släpper aldrig kontakten med den sport som präglat hela hans liv. Det enda riktiga ”jobb” han haft. Eller för att citera en av hans före detta fruar: ”Olle är bra på att köra motorcykel. Att leva med honom är omöjligt”.

Ur innehållet: Arkivmaterial SVT. Privata filmer och stillbilder. Nya filminspelningar i England och Sverige. Intervjuer med Olle Nygren och med förarkolleger och världsmästare som Ove Fundin, Anders Michanek, Torsten Hallman, Posa Serenius, diverse branschfolk, barn, f d fruar, ”Varg-Olle-kännare”, etc. Allt varvat med musik, bl a Olles egen insjungning ”Det går undan i svängarna”.

Föreslagen programlängd: 44 min.

Produktion: maj 2018 – okt/nov 2019.

Planerad TV-premiär: slutet av 2019.

Hjälp till att stödja projektet!

Till startsidan